Belangstelling voor de woonmarkt in het gemeentehuis.
Belangstelling voor de woonmarkt in het gemeentehuis. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Woonmarkt trekt veel bezoekers

Algemeen

Veel belangstelling voor de woonmarkt die maandagmiddag werd gehouden in het gemeentehuis aan de Emmalaan in Den Burg.

Een hoop Texelaars die op zoek zijn naar een nieuwe woning bezochten de markt. Die stond in het teken van de 129 woningen die Ooms, Woontij en de gemeente gaan realiseren in Oudeschild, Den Hoorn, De Cocksdorp en Oosterend.

De markt ging specifiek over de nieuwe woningen in Den Hoorn en Oudeschild. Tegen de plannen in De Cocksdorp en Oosterend lopen bezwaren waardoor het niet duidelijk is wanneer daar de spreekwoordelijke schop de grond in kan gaan.

Grotere woning

Onder de bezoekers waren onder andere Maaike Koning en haar partner Sam Kossen. Zij vertelden bij mediapartner NH met drie kinderen op zoek te zijn naar een grotere woning. Ze willen graag in Oudeschild blijven wonen. “De kinderen zitten er op school en ze hebben het er enorm naar hun zin.”

Femke Kalf (21) en Rein Rijkers (22) - nu nog thuiswonend - lieten weten eveneens op zoek te zijn naar een koopwoning in Oudeschild. Femke: “Ik ben opgegroeid in Oudeschild en vind het een heel fijn dorp. We kiezen voor een koopwoning, omdat je anders geen eigen vermogen opbouwt. Wat je anders aan huur betaalt, kun je nu aflossen in een hypotheek. En het huis is van jezelf.” 

Simone van Andel (31) liep ook op de woonmarkt op zoek naar een geschikte woning. Ze woont nu nog onder de rook van Utrecht, maar wil met haar man Reinier Stortelder graag terug naar het eiland waar ze is opgegroeid.

Simone is docent Nederlands. “Ik heb al contact gezocht met de scholengemeenschap om daar te kunnen werken. Als je hier je jeugd hebt doorgebracht, is het fijn om de kinderen dezelfde kans te geven.” Ze heeft nu twee kinderen van acht maanden en ruim drie jaar. “Wat ik het meest heb gemist? De rust in de natuur. In Utrecht hebben we veel natuur om ons heen. Maar de rust die je hier ervaart, vind je nergens.”

Loting

Wie er in aanmerking komen voor de nieuwe koopwoningen moet blijken op 1 februari. Die dag vindt de loting plaats onder de mensen die zich hebben aangemeld voor een nieuwe woning in Oudeschild of Den Hoorn.  Alle deelnemers aan de loting ontvangen volgens de gemeente een op naam gestelde uitnodiging per mail. “Deze uitnodiging dient op de dag van de loting bij binnenkomst te worden getoond, inclusief geldig legitimatiebewijs. De uitslag van de loting wordt vastgesteld door een notaris.” 

Naar verwachting worden de eerste nieuwe woningen in het eerste kwartaal van 2025 opgeleverd. In Oudeschild (Skillerveld) komen volgens de gegevens op www.texelsedorpen.nl 34 nieuwe woningen waarvan 14 koop en 20 sociale huur. Daarnaast heeft de gemeente daar nog vijf vrije bouwkavels waarvan één voor een vrijstaande woning en vier bouwkavels voor een twee-onder-één-kapwoningen. In Den Hoorn (De Siep) gaat het om 32 woningen (12 koop en 20 sociale huur) zonder bijkomende kavels van de gemeente. De sociale huurwoningen worden verhuurd door Woontij. 

Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 2 uur geleden
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 18 uur geleden
De kranten zijn met een jaar vertraging te vinden op de site van het Regionaal Archief.
Texelse Courant van 1887 tot 2022 in digitaal Regionaal Archief Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Regisseur voor het Huis van Ontwikkeling 20 uur geleden
Afbeelding
Zeepaardjes naar zee Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Twee vacatures bij Kabeltex 22 uur geleden
In de Royal Opera House voorstelling zondag deze keer klassiek ballet met Het Zwanenmeer.
Strangers, Furiosa en Zwanenmeer in bios Algemeen 23 uur geleden